13 Ogos 2015

Pemakanan untuk pesakit gout

GOUT sejenis penyakit yang ditakrifkan sebagai penghasilan asid urik secara berlebihan di dalam badan dan ini berlaku dalam keadaan di mana pengeluarannya bertambah dengan pengambilan secara berlebihan makanan purin (zat semula jadi) berprotein tinggi.

Apabila ini terjadi, pesakit gout akan mengalami bengkak pada bahagian kaki, panas, dan amat sakit hingga ada sesetengahnya tidak boleh berjalan.

Sekiranya pesakit tersebut menghidap gout yang kronik, kehidupan harian yang normal akan terganggu dan perkara yang paling ditakuti ialah berlakunya kecacatan pada sendi dan otot, sama ada ringan atau berat.

Menurut Pegawai Pemakanan, Hospital KPJ Ampang Puteri, Nurul Ain Baharudin, penyakit yang banyak menyerang golongan lelaki ini berpunca daripada pengambilan makanan yang tinggi purin seperti hidupan laut, kekacang, dan daging merah. Baca Selanjutnya >>>

Penyakit artritis gout

PENYAKIT artritis gout adalah penyakit yang agak kerap didiagnos oleh para doktor. Namun sebenarnya, penyakit ini mempunyai implikasi dan komplikasi ...

Testimoni gout Pengguna BioVCo

Testimoni gout Pengguna BioVCo. Semua testimoni dihalaman web ini adalah berdasarkan pengalaman sebenar pengguna yang dihantar oleh pengguna ...

Penyakit Gout | Rawatan gout tanpa ubat

cara kawal sakit gout BIASANYA apabila menghidap satu-satu penyakit, antara nasihat wajib yang diberi doktor ialah jaga makan dan mula bersenam.

7 panduan kurangkan gout

Pengumpulan asid urik, gemuk, tekanan dan kerosakan buah pinggang antara penyebabgout yang lazimnya lebih ramai dihidapi lelaki berbanding wanita.

Info Kesihatan : Kaitan gout dan batu karang

PENYAKIT gout boleh membawa kepada pembentukan batu karang ginjal. Ini kerana pengumpulan kristal asid urik yang dikenal pasti sebagai punca utama ...

0 comments: