PENYAKIT jantung dan strok adalah dua masalah kesihatan serius yang berpunca daripada tahap kolesterol tinggi. Keadaan itu dikatakan berkait rapat dengan beberapa faktor seperti keturunan, diet pemakanan dan gaya hidup seseorang.
Bagi mengatasi kebimbangan seseorang berhubung risiko menghidap penyakit jantung dan strok, kajian terkini membuktikan sumber semula jadi juga dapat membantu merendahkan tahap kolesterol secara berkesan.
Kajian itu juga menunjukkan, sumber semula jadi mampu mengurangkan tahap kolesterol secara sihat dan efektif, tanpa kesan sampingan. Kandungan serat, karbohidrat kompleks dan protein yang tinggi turut membantu menstabilkan kadar glukos dalam darah.
Anda disarankan memakan ikan sekurang-kurangnya dua kali seminggu. Antara ikan yang tinggi kandungan omega-3 nya adalah ikan tuna, tuna albacore, sardin, mackerel dan herring. Sebaik-baiknya ikan tersebut disediakan dengan cara dibakar, di panggang atau distim.
Asid lemak omega-3 yang terkandung dalam ikan tersebut dikatakan mampu menurunkan paras kolesterol dalam badan. Di samping itu ia mampu menurunkan tekanan darah dan mengurangkan risiko pembekuan darah. Ia juga dikatakan dapat mengurangkan risiko kematian mengejut.
Kurangkan kolesterol untuk jantung sihat
Awasi kolesterol dalam darah | Ubat Kolesterol
Awasi kolesterol dalam darah Awasi kolesterol Apakah itu kolesterol? Adakah ianya bahaya? Bilakah ianya akan mendatangkan risiko tinggi kepada manusia?
Makanan punca kolesterol tinggi
Kolesterol Darah Yang Tinggi
Apa itu kolesterol | Rawatan Kolesterol
Ancaman kolesterol
Kolesterol ialah sejenis jisim lembut seperti lemak dan berlekit seperti lilin dan dijumpai di dalam aliran darah dan dalam semua sel badan. Kolesterol ...
0 comments:
Catat Ulasan